Bitcoin kopen? Investeren in blockchain? Dit zijn de 5 basics! [2020]

21.01.2020 Geplaatst in iPhone, Samsung, Tips & Tricks door Terello

Dus, je wilt bitcoin kopen en optimaal gebruik maken van het blockchain netwerk? Misschien als investering maar ook met het doel om wellicht met bitcoins te gaan handelen? Dan is het goed om te weten hoe je het beste bitcoin kunt kopen en hoe de bitcoin markt precies in elkaar steekt. Wij laten je in deze blog de 5 belangrijkste basiselementen zien!

De kranten staan vol met succesverhalen van ondernemers die volop hebben geïnvesteerd in het vergaren van bitcoins en daar razendsnel rijk mee zijn geworden. Des te meer reden dus voor jou om hier ook in te gaan investeren! Toch is het goed om te beseffen dat de bitcoin markt ook nog steeds een hele speculatieve markt blijkt te zijn. Veel mensen die er rijk mee zijn geworden waren pioniers en profiteerden juist van het feit dat de markt nog grotendeels ongecontroleerd en onontdekt was. Zij kochten bitcoins voor een koopje in. Nu de vraag naar bitcoins, mede door aandacht van de media, explosief schijnt te stijgen, stijgt ook de waarde explosief mee. Dit betekent dus ook dat de markt, bij minder vraag, ook explosief kan dalenInvesteren in bitcoins blijkt daarom nog steeds een gokje. Maar, zoals we al hebben gezien bij de early adapters, dit kan zeer fortuinlijk uitpakken. Daarom is het goed om alle basics te kennen van dit complexe systeem!

1. Blockchain

Daarbij beginnen wij de basis van het bitcoin-systeem: blockchain. Het is systeem dat het verhandelen van bitcoin mogelijk maakt. Het systeem werd  oorspronkelijk bedacht door de geestelijke vader (of groep) van bitcoin, bekend onder het pseudoniem Satoshi Namakoto.  Blockchain maakt gebruikt van een gedecentraliseerde database dat bestaat uit verschillende systemen om realtime informatie op te slaan.

Dit klinkt vrij complex. Een goede manier wellicht om het systeem het beste uit te leggen is aan de hand van een voorbeeld dat Blockchain-specialist William Mougayar gebruikt om het systeem aan zijn klanten uit te leggen. Volgens Mougayer is het systeem van Google Docs vergelijkbaar met hoe Blockchain eruitziet en kan het gebruikt worden om te laten zien hoe Blockchain het systeem heeft veranderd.

”De traditionele manier om documenten met anderen te bewerken, is door een Word document te delen met een ontvanger en hen te vragen om bepaalde wijzingen aan te brengen aan het document. Het probleem met dit scenario is dat je moet wachten tot diegene het bestand heeft teruggestuurd, en dat je buitengesloten bent van het doen van aanpassingen tot diegene het weer aan je heeft teruggestuurd. (…) Dat is ook hoe een bank tegenwoordig werkt: ze blokkeren de toegang (of veranderen je balans) terwijl ze geld overmaken, wijzigen het saldo aan de andere kant, en geven je daarna weer toegangMet Google Docs is dit heel anders. Je kunt tegelijkertijd het document wijzigen, en beide partijen zien de wijzingen.  ” 

Met dit nieuwe systeem ligt bepaalde data niet meer opgeslagen op een centrale plek, zoals geld ligt opgeslagen in de kluis van een bank, maar zijn kleine onderdelen van data opgeslagen in een netwerk van duizenden computer. Je kunt het zien als een lijst van anonieme gegevens die wordt gedeeld met veel verschillende gebruikers en constant wordt geüpdatet met de meest recente informatie.

Daarnaast is dit gedecentraliseerd systeem open voor iedereen. Dit bekent ook dat geen enkel bedrijf of persoon exclusief eigendom heeft over het systeem (net zoals e-mail en internet ook van niemand zijn) en dat het ook betrouwbaar en veilig is aangezien de informatie anoniem en versleuteld is en hackers geen capaciteit hebben om een netwerk van vele duizenden computers te hacken.

Kortom: blockchain kun je dus zien als een versleuteld Excel spreadsheet bestand, dat op vele duizenden computers aanwezig is en constant wordt bijgewerkt.

(Zie onderstaande video voor een handige en beknopte uitleg van dit systeem)

2. Bitcoin kopen

Nu je ongeveer een idee hebt van hoe het systeem werkt waar Bitcoin op gebouwd is, is het slim om te bedenken hoe, waar en  wanneer je het beste Bitcoins kunt kopen. Want, zoals alle producten, ook de prijzen van Bitcoin zijn gebaseerd op vraag en aanbod.

Op dit moment zijn er ongeveer 16,6 miljoen bitcoins. De maker Namakato heeft het systeem zo ontworpen dat er in totaal maar 21 miljoen bitcoins in de omloop kunnen zijn.  Wanneer meer mensen Bitcoins gaan kopen, wat nu ook gebeurt, zal de prijs van bitcoins alleen maar gaan stijgen. De gemeenschap van Bitcoin bezitters is nu nog relatief klein, waardoor de prijzen van Bitcoin elke dag nog fluctueren, maar verschillende media wijzen al op een gestage groei van mensen die in Bitcoin gaan investeren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar prijs van 1 BTC (bitcoin)  in 2011 zie je dat je nog maar een paar US dollar hoefde te betalen, waarbij dat in 2015 al een paar honderd US dollar is. Op dit moment staat de prijs van 1 BTC al rond de 4000 euro wat betekent dat de prijs ongelooflijk aan het stijgen is.

Er zijn meerdere manieren om Bitcoins te kunnen kopen. Wil je op een snelle en makkelijke manier een bitcoin kopen met behulp van iDeal? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij bekende wisselkantoren zoals bit4coin, BTC Direct, of Bitrush. Dit zijn aanbieders die gevestigd zijn in Nederland, en staan bekend om hun betrouwbaarheid. Een bitcoin kun je heel eenvoudig kopen door middel van het iDeal system of een andere betaalsysteem, en daarna worden de bitcoins vanzelf in je Bitcoin wallet gestort (zie punt 4). Het nadeel van de wisselkantoren is natuurlijk wel dat je net iets meer betaalt voor je bitcoins dan dat je een bitcoin zou kopen via een handelsplatform.

3. Bitcoin verkopen (Bitcoin exchange) 

Wil je namelijk  naast het kopen van bitcoins ook gaan handelen met bitcoins?  Dan kun je een veel betere prijs krijgen door je bitcoins  te verkopen op een handelsplatform. Hierbij is het wel noodzakelijk om je aan te melden bij één van de erkende handelsplatformen  (bitcoins exchange)  Belangrijke bitcoins exchange in Nederland zijn bijvoorbeeld BTC Direct en Satos, maar daarnaast kunt je ook gebruik maken van Engels bitcoins exchange zoals SpectroCoin of Cryptopay. Deze bitcoins exchange zijn voor bedoeld voor de beginner. Als je daarna wilt uitbreiden. kun je bijvoorbeeld ook kijken naar p2p trade exchanges. 

Bij het verhandelen van bitcoins via een bitcoin exchange is het natuurlijk belangrijk om de prijzen bij verschillende aanbieders te vergelijken. De prijzen zullen namelijk iets van elkaar verschillen. Let daarbij op, want als een handelsplatform een veel lagere prijs toont dan andere aanbieders zal hier waarschijnlijk iets mis mee zijn en is het niet verstandig om hier in te gaan investeren.

4. Bitcoin Wallet 

Om bitcoins te kunnen gebruiken moet je een bitcoin wallet hebben. Dit is je digitale portemonnee, waar je de bitcoins in kunt bewaren, waar je bitcoins in kunt ontvangen en waar je bitcoins naar andere wallets kunt sturen. Iedere bitcoin wallet heeft z’n eigen prive-sleutel. Deze kun je bij de configuratie vaak instellen. Deze privesleutel moet je goed bewaren, want als je deze kwijtraakt is het vaak onmogelijk om te kunnen inloggen in je wallet. Er zijn drie verschillende wallets beschibaar: een online wallet en een offline wallet. 

Online wallet 

Een online wallet is zeer geschikt om snel te kunnen te betalen en om kleine bedragen in op te slaan. Voor de mobiele telefoons zijn er verschillende apps beschikbaar en ook je desktop computer heeft verschillende programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. Let op: Aangeraden wordt om slechts een klein deel van je bitcoins op deze online wallets op te slaan. Ook al zijn de meeste wallets grotendeels veilig, het feit dat ze aan het internet verbonden zijn maakt dat deze makkelijk gehackt kunnen worden dan een offline wallet. In onderstaand overzicht hebben wij dan ook de 4 beste en meest veilige online wallets op een rijtje gezet.

1. Coinbase

De app Coinbase is één van de meest populaire bitcoin banks van de wereld. Door de vele uitgebreide mogelijkheden is de app geschikt voor beginnende gebruikers als ook bitcoin handelaren. In de app kun je verschillende statistieken zien met bitcoin prijzen en kun je notificaties ontvangen met prijslimieten. Op dit moment is Copay zelfs bezig om bankaccounts te koppelen aan bitcoin-wallets, zodat je heel makkelijk bitcoins kunt versturen met je bankaccount.

bitcoin apps

2. Bread

Bread wordt tegenwoordig gezien als één van de meest  gebruiksvriendelijke bitcoins wallet. De app is ideaal voor beginnende bitcoin-gebruikers: in de app kun je heel simpel je saldo zien, bitcoins versturen naar andere gebruikers. De app maakt gebruik van meerdere beveiligingslagen, waardoor je Bitcoins niet zomaar verplaats kunnen worden zonder je toestemming.

bitcoin app

3. Copay

Ben je op zoek naar een bitcoin app waar je meerdere wallets kunt onderhouden? Dan is de app van Copay heel geschikt. De app is heel overzichtelijk, en door middel van automatische backups van je wallet, en verschillende e-mail notificaties wordt je goed op de hoogte gehouden van koerswijzigingen. Daarnaast is het ook heel handig dat de app, naast iPhone en Android ook beschikbaar is voor iOS, Android, Windows, MAC OSX, Linux and als app voor je Chrome browser.

bitcoin wallet

4. AirBlitz

Wie op zoek gaat naar goede bitcoin apps op het internet, zal er achter komen dat Airblitz één van de meest veilige apps zijn wat betreft het versturen en het ontvangen van bitcoins. De app maakt gebruikt van een functie dat gedecentraliseerde validatie heet, wat betekent dat de app verbinding maakt met verschillende servers om jouw bitcoins te versturen. Daardoor is het veiliger dan als het over één vaste server gaat. Daarnaast maakt de app ook automatisch back-ups aan van je bitcoin wallet.

bitcoin app

Offline wallet 

De naam zegt het al: een offline wallet heeft geen toegang het internet en is dus uiteindelijk veel veiliger dan een online wallet. Dit maakt de offline wallet zeer geschikt voor het opslaan en bewaren van een groter aantal bitcoins. Een offline wallet heeft wel wat weg van een USB-stick, en is dus gemaakt om aan een computer of laptop aan te sluiten.

Bij het configureren van een offline wallet kies je een specifiek wachtwoord. Hierbij is het aan te raden om je computer offline te gebruiken zodat hackers zo min mogelijk kans hebben om je wachtwoord te kunnen achterhalen. Kies hierbij een complex wachtwoord,  dus minimaal 10 karakters, waarbij u hoofd- en kleine letters afwisselt met cijfers en leestekens. Het voordeel van de offline wallets is daarnaast dat zelfs als dat als je offline wallet kapot gaat of kwijt raakt je een eigen gecreëerde pin-code kunt gebruiken om je bitcoins weer te kunnen achterhalen!

Bekende offline wallets zijn bijvoorbeeld:

bitcoin kopen

 

5. Kopen, verkopen of sparen – houd deze drie dingen in je achterhoofd!

Eerlijk is eerlijk: aangezien de bitcoins via een geheel nieuwe markt werken kunnen er veiligheidsrisico’s aan zitten. Het is daarbij belangrijk om altijd er voor te zorgen dat je bitcoins zo goed mogelijk beschermd zijn. Houd daarom altijd de drie onderstaande voorwaarden in je achterhoofd.

Bitcoin transacties kun je niet ongedaan maken

Aangezien Bitcoin via een gedecentraliseerd systeem werkt is er geen bank die kan bemiddelen als er een verkeerde transactie gemaakt is. De enige persoon die je bitcoins terug kan sturen is diegene naar je wie het gestuurd hebt. Dat betekent dat je daarom altijd er moet zorgen dat je zaken doet met personen die je kan vertrouwen. Daarbij let Bitcoin wel bijvoorbeeld op typfouten die je hebt gemaakt, en laat het dan ook weten als je bitcoins probeert te sturen naar een adres dat niet bestaat

Bitcoin transacties zijn niet volledig anoniem 

Voor een bitcoin transactie heb je een bitcoin adres nodig. Hierbij is het niet nodig om je naam op te geven. Toch kan iedereen op de wereld precies zien welke transacties jij maakt, doordat alle transacties openbaar zijn. Elke Bitcoin valt te traceren, daardoor kan iedereen ook zien wat de geschiedenis van de bitcoins zijn die in jouw mandje zitten. Om er voor te zorgen dat jouw identiteit geheim blijft is het daarom aan te raden om verschillende wallets te gebruiken en daardoor verschillende Bitcoin adressen aan te maken.

Zorg ervoor dat je wallets altijd bereikbaar zijn

Je wilt natuurlijk dat ten allen tijde je Bitcoin wallets gebruiken. Daarom is het belangrijk om te zorgen om regelmatig je online wallets bij te werken. Zorg ervoor dat zowel je computer als ook je mobiele apparaten altijd de nieuwste versie software hebben en dat je een goede anti-virus software hebt geïnstalleerd. Komt het daarnaast voor dat er een ongeluk gebeurt waardoor bijvoorbeeld je iPhone  het opeens begeeft? Maak dan snel een afspraak bij Terello! Binnen 24 uur komt er een reparateur naar je toe voor een iPhone reparatie! 

 

 

COMMENTS