De beste tips om je foto’s te sorteren in 2020!

11.01.2020 Geplaatst in Tips & Tricks door Terello

Duizenden foto’s, lukraak opgeslagen in honderden verschillende mappen met namen als ‘IMG_0341.jpg’ of nog irritanter: een dubbele versie ‘IMG_0341(1)’. Ongetwijfeld herken je het: de grote collectie aan foto’s die je nog moet gaan sorteren. Het liefste stel je dit klusje uit tot een of andere regenachtige zondagmiddag – er zijn namelijk altijd wel nuttigere dingen te doen dan duizenden foto’s te gaan organiseren. Toch is dit uitstelgedrag nu niet meer goed te praten. Tegenwoordig kun je namelijk veel handige hulpmiddelen gebruiken om je chaotische verzameling van foto’s binnen no-time om te vormen tot een gestructureerde en overzichtelijke fotocollectie. Wij van Terello laten het je in deze blog zien hoe je dit het beste doet!

Dubbele foto’s verwijderen.  

First things first: die irritante dubbele foto’s verwijderen. Grote kans dat je fotoverzameling zo ongelofelijk kolossaal lijkt door al die verschillende kopieën. Nu zijn er twee verschillende soorten foto’s die je kunt verwijderen: de exacte kopie van de foto (te herkennen aan (1) of – copy in de naam), of twee foto’s die op exact dezelfde manier zijn geschoten. Beide soorten foto’s zijn heel makkelijk weg te werken met de juiste software. Programma’s die bekend staan om hun effectiviteit zijn bijvoorbeeld Gimini 2 voor de Mac of CCleaner for Windows. Hierbij kun je kiezen of je alleen de kopieën wilt verwijderen, of de foto’s die ook bijna hetzelfde zijn.

Een unieke naam geven.

 ‘IMG_452’ zegt natuurlijk niet zoveel. Als je over drie jaar op zoek wilt naar die geweldige foto’s van dat festival in Frankrijk, maakt deze naam het je aardig lastig om de foto snel te kunnen vinden. Als je dus foto’s aan het importeren bent, is het aan te raden om je foto gelijk ‘festival_frankrijk_dag2’ of iets dergelijks te noemen. Hetzelfde werkt met het namen geven aan mappen.

Heb je geen zin om elke foto een unieke naam te geven? Dan kun je natuurlijk ook heel makkelijk een programma kopiëren, die automatisch jouw foto’s makkelijke en overzichtelijke bestandsnamen geeft: zoals ‘festivalfrankrijk_01’. Zo kun je altijd nog wel heel makkelijk je foto’s en mappen terugvinden zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent.

Overzichtelijk indelen.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je je foto’s kunt indelen. De makkelijkste manier is natuurlijk door je foto’s in te delen op jaar, maand of verschillende dagen. Op je Mac of Windows computer is het makkelijk om je foto’s weer te geven aan de hand van de tijd, waardoor je deze foto’s handmatig naar verschillende mappen kunt slepen. Daarnaast kun je ook hier weer een programma voor downloaden die dit automatisch voor je gaat doen. Photomove 2 kijkt bijvoorbeeld in de EXIF-date van de foto wanneer de foto gemaakt is, en verplaatst aan de hand hiervan de foto’s in verschillende mappen.

Maar, misschien wil je de foto’s gebruiken voor een ander project, en vind je het bijvoorbeeld leuk om de foto’s in te delen aan de hand van de personen die op de foto’s staan, de kleur van de foto of de locatie waar de foto gemaakt is. Ook hier zijn weer handige programma’s voor.

  • Personen. Met programma’s zoals ‘Foto’s’ voor de Mac of ‘Picarta’ voor Windows kun je gezichtsherkenning software gebruiken om foto’s met specifieke personen bij elkaar te zoeken en deze in bepaalde mappen te plaatsen. Hierbij kun je bijvoorbeeld beginnen met foto’s van familieleden, om daarna ook al de foto’s met vrienden in aparte mappen te plaatsen.
  • Kleur. Ben je bezig met het maken van een fotoboek, en wil je graag alle mooie foto’s waar rood in voorkomt opzoeken? Download dan het programma ImageSorter. Dit programma kijkt de specifieke kleuren in je foto en deelt dan al je foto’s in aan de hand van deze verschillende kleuren.
  • Locatie. Daarnaast kun je ook de foto’s sorteren op basis van de locatie. Wil je bijvoorbeeld alle foto’s bekijken die je op vakantie hebt gemaakt? Download het programma GeoSetter, en sorteer automatisch alle je foto’s in verschillende mappen.

Opslaan in de Cloud

Ongetwijfeld gebruik jij al een van de vele clouddiensten die beschikbaar zijn. Maar wist je ook dat je met Dropbox, Google Foto’s of de iCloud functie op de iPhone of iPad, ervoor kunt zorgen dat de foto’s die je maakt met je smartphone automatisch worden gesynchroniseerd met je cloud-account? Het handige hiervan is dat al je foto’s een back-up hebben, en dat je foto’s ook automatisch worden ingedeeld in handige mappen. Zo biedt bijvoorbeeld Google Foto’s onbeperkte opslagruimte aan, wat een groot voordeel is ten opzichte van het ‘offline’ opslaan van foto’s. Online opslaan blijkt dus uiteindelijk een groot voordeel te hebben als het gaat om het ordenen van foto’s.

 

 

 

COMMENTS