10 tips om de beste foto’s te maken met je iPhone

04.04.2017 Geplaatst in iPhone, Tips & Tricks door Jan-Peter - Terello

Met de huidige generatie iPhone ’s kun je inmiddels geweldige foto’s maken. De kwaliteit van de lenzen is drastisch verbeterd met de jaren. Ook de belichting en de snelheid zijn inmiddels zó verbeterd, dat je eigenlijk in alle situaties wel een goede, haarscherpe foto kunt maken. Toch moet je bij het maken van de foto wel letten op een aantal aandachtspunten, waaronder het inschakelen van de juiste instellingen. In dit artikel geven wij jou tien tips die jou kunnen helpen om de kwaliteit van je foto’s nog verder te verbeteren.1. Maak altijd gebruik van het raster

Wanneer je een foto gaat maken met je iPhone kan het snel gebeuren dat je een wat scheve foto krijgt waarbij de horizon niet exact horizontaal loopt. Dit kun je voorkomen door het raster aan te zetten bij de camera functie. Hierdoor verschijnen er verticale en horizontale lijnen op het scherm wanneer je een foto maakt. Dit maakt het heel gemakkelijk om de foto rechtuit te lijnen. Zo zorg je ervoor dat je het onderwerp kunt uitlijnen in het midden, of juist aan de randen. Dit is geheel afhankelijk van jouw eigen creativiteit!

Je kunt het raster aanzetten door naar de instellingen van je iPhone te gaan. Daar ga je naar Foto’s en camera en zet je de optie raster aan.

raster-iphone

2. Zet de automatische HDR functie aan

Een van de makkelijkste manieren om de fotokwaliteit te verbeteren is de automatische HDR functie. HDR staat voor High Dynamic Range, en is een instelling die er voor zorgt dat de belichting van de foto ideaal is. Dit wordt gerealiseerd door drie verschillende belichtingen te combineren: een lichte, een donkere en een normale belichting. Deze worden zo gecombineerd dat met de beste onderdelen van de drie de belichting van de hele foto top is.

Je kunt deze functie gemakkelijk aanzetten door de camera te openen, en bovenaan op HDR te klikken. Daar kun je kiezen uit auto, aan of uit. Zet je hem op auto bepaalt de camera zelf of het nodig is om de functie te activeren.

Goede foto met iPhone

 

3. Voorkom inzoomen en flitsen met je iPhone

Om kwalitatief goede foto’s te maken kun je het beste voorkomen dat je gebruikt maakt van zowel de zoom- als de flitsfunctie. De iPhone maakt gebruik van een digitale zoom wat meestal resulteert in onscherpe, korrelige foto’s. In plaats daarvan kun je beter dichter naar het te fotograferen object of scene lopen. Een andere optie is om de foto achteraf bij te snijden en eventueel te vergroten. Hiervoor moet je wel zorgen dat je in de hoogste mogelijk kwaliteit fotografeert. Ook de flitsfunctie kun je beter negeren. Dit zorgt er vaak voor dat de foto overbelicht is en detail mist. In plaats daarvan kun je beter zoeken naar natuurlijk licht, of de foto achteraf na te bewerken en de belichting aan te passen. Ook de flitsfunctie kun je uitschakelen bovenaan in de camerafunctie.

4. Wees voorzichtig met ‘Live’ foto’s

Een nieuwe functie op de iPhone 6S is de live optie. Deze voegt een paar seconden bewegend beeld toe voor en na een foto. Standaard staat deze functie aan. Dit is echter niet aan te bevelen. Voor scenes waar beweging in zit, bijvoorbeeld actiefoto’s, kan het leuk zijn, maar bij veel foto’s voegt het niets toe. Het verbruikt veel opslagruimte waardoor je iPhone ook stukken sneller vol zal raken.

Om de functie uit te schakelen druk je in de camera op de middelste icoon met cirkeltjes bovenaan. Als deze wit is, is hi uitgeschakeld, is hij heel dan staat hij aan.

Tips voor een goede foto iPhone

5. Foto’s in het donker maken met je iPhone

Al eerder werd het gebruik van de flitser afgeraden, en in plaats daarvan natuurlijk licht te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat je in het donker geen goede foto’s kunt maken met de iPhone. Je kunt dan gebruik maken van de belichtings-slider op je iPhone. Deze verschijnt wanneer je scherp stelt, en kun je naar links of rechts schuiven. Verhogen van de belichting zal de foto helderder maken, doordat de sluitertijd langer wordt en er meer licht doorkomt.

6. De sluiterknop

Een handige functie die in je iPhone is ingebouwd, is dat je iPhone de foto pas maakt wanneer jij je vinger van de sluiterknop, de knop waarmee je de foto maakt, af haalt. Dus niet wanneer je op drukt. Dit zorgt ervoor dat jij precies kan bepalen wanneer jij de wilt wilt maken, en dat je soms dus ook geduld moet hebben. Het kan zijn dat deze functie niet geheel voor jou werkt, omdat je gewoon snel foto’s wilt maken, maar voor creatievelingen kan dit hele leuke functie zijn om verder te ontdekken.

7. Natuurlijk licht

Foto’s kunnen tijdens zonnige dagen heel snel overbelicht raken. Het is daarom slim om te zoeken naar een ruimte, waar het licht van een raam de persoon belicht. In fotograaf termen heet dit: ‘Rembrand licht’: waarbij je het licht dat door een raam schijnt als voornaamste lichtbron gebruikt. Vooral bij het maken van portretten is het goed als je paar foto’s achter elkaar neemt, en ook vanuit verschillende perspectieven, zodat je precies dié foto kunt maken met de mooiste lichtinval.

natuurlijk licht iphone foto

8. Camera apps

Met de standaard-app van de iPhone kun je prachtige foto’s maken, maar er zijn veel andere apps waarmee je veel meer instellingen kunt wijzigen, en dus ook veel meer mogelijkheden hebt. Zo kun je in de gratis VSCO app de sluitertijd, de witbalans en de belichting aanpassen. Daarnaast heeft ook allerlei mooie filters, die jouw foto’s nog net naar dat hogere niveau tillen! Ook de app Camera Obscura (7 eur0 in de App Store) is speciaal gemaakt voor de mensen die gefocused zijn op het maken van professionele foto’s. In deze app kun je de foto’s in RAW opslaan, en biedt het jou ook de mogelijkheid om alle instellingen geheel naar jouw smaak aan te passen.

fotos camera obscura

 

9. Gebruik de portretmodus

Met de komst van d iPhone 7 Plus kwam er ook een nieuwe functie voor de camera bij: de portretmodus. Hiermee is het mogelijk om het onderwerp van je foto scherp te hebben, en de achtergrond wazig. Iets wat vroeger alleen met een spiegelreflexcamera mogelijk was. Hierdoor krijgt je foto meer diepte en springt je onderwerp er meer uit. Hoe doe je dit?

1. Ga in de cameramodus naar de Portret-stand door naar links te swipen.
2. Breng het onderwerp in beeld en tik op het scherm om dit te selecteren.
3. De iPhone geeft vervolgens aan of de afstand tot je onderwerp juist is. Wanneer je onderin beeld, in het gele kader ‘diepte-effect’ziet staan, heb je de juiste afstand.
4. Maak de foto en geniet van het prachtige scherpte-diepte effect.

10. De Burstmodus

Als je een belangrijk moment wilt vastleggen waarbij je geen herkansing hebt, en je zeker wil weten dat je hiervan een goede foto hebt, kun je gebruik maken van de burstmodus. Hierbij worden er automatisch 10 foto’s per seconde genomen zodat je zeker weet dat de juiste er tussen zit. Deze functie activeer je door simpelweg de sluiterknop in te houden. Zolang je deze inhoud blijft de iPhone foto’s maken. Kies vervolgens de beste foto uit.

Professionele foto’s maken met je iPhone?

Zoals je kunt zien in de voorgaande tips, is het zeker mogelijk om mooie, haarscherpe foto’s te maken met de camera van je iPhone. Voor de creatievelingen onder ons, biedt de standaard foto-app zeker mogelijkheden om unieke foto’s te maken. Door goed te kijken naar je compositie en lichtinval kun jij al professionele kwaliteit afleveren. Toch is het wel aan te raden om op een gegeven moment een app als VSCO, Camera Obscura, of een van de vele alternatieven, aan te schaffen. Zo heb jij nog meer vrijheid om je creativiteit volledig de de ruimte te geven, en oogverblindende plaatjes te schieten. Ben je daarnaast ook geintgereseerd in filmen, lees dan onze blogs om beter te leren filmen met je iPhone.

Problemen met je camera?

Kun je geen foto’s meer maken omdat je geheugen vol zit? Lees dan hier hoe je dit kunt verhelpen. Mocht je nou helemaal geen foto’s meer kunnen maken doordat je camera defect is, zorg dat je dan snel een iPhone 6 reparatie of andere iPhone reparatie kunt inplannen! Dan zorgen we ervoor dat je binnen no-time weer heerlijk foto’s kunt schieten, zonder dat je je iPhone daarvoor dagen kwijt bent.COMMENTS
  1. 7 tips om de perfecte foto te nemen met je Iphone – Merkwaardig says:

    […] dat het nog eens tijd wordt om je oude profielfoto te vervangen. Dankzij deze simpele tips van Terello en Iphone.nl maak je nu de mooiste foto’s voor je social mediakanalen of […]

  2. Beste.. Ik heb een iPhone 6, maar de bestanden van de gemaakte foto's zijn maar 2 tot 3 mb, klopt dit of staat er ergens iets fout ingesteld? Met vriendelijk groet Lizette Rijnvis

  3. Kun je van een iphone 7 plus het “portret” (fotokwaliteit) ook op de iphone 7 zetten? Zo ja hoe?

Plaats een reactie