iPhone app maken? Zó doe je dat, en helemaal gratis!

27.01.2020 Geplaatst in iPhone, iPhone Apps, Tips & Tricks door Terello

Wil je een gratis iPhone app maken? Misschien heb je een bedrijfje en wil je je producten of diensten via een mooie app aanbieden maar heb je geen zin om heel veel geld hier aan uit te geven. Of misschien ben je geïnteresseerd in programmeren en wil je wel eens proberen om zelf je eigen iPhone app in elkaar te bouwen. Voor de beginnende programmeur zijn er veel handige tools beschikbaar die je kunt gebruiken om een simpele app te ontwikkelen. 

Daarbij is het wel goed om te vermelden dat het publiceren en onderhouden van een app aardig wat geld gaat kosten. Om de app te kunnen plaatsen in de App Store moet je betalen en daarnaast gaat het er veel tijd in zitten om de app te onderhouden. Maar daarbij heb je dan wel je eigen app ontworpen en ontwikkeld!

1. Leren programmeren 

Eén van de meest gebruikte programma’s die door iOS ontwikkelaars wordt gebruikt is het programma Xcode. Dit programma is zeer uitgebreid en biedt alle handige functies die programmeurs nodig hebben om producten te ontwikkelen voor iOS en OS X apparaten. Maar doordat het programma zo uitgebreid is, kan het tegelijkertijd ook lastig te begrijpen als je geen programmeer skills hebt. Gelukkig heeft Apple heeft zelf een paar handige tools ontwikkeld voor beginnende programmeurs die de basisfuncties van dit programma willen leren.

De programmeertaal die Apple gebruikt voor zijn producten is Swift. Dit is een programmeertaal die door Apple zelf ontwikkeld is, en volgens het bedrijf ook makkelijker te leren is dan andere programmeer talen. Om beginnende programmeurs deze taal aan te leren heeft Apple een app gebouwd voor de iPad, waarbij je door middel van verschillende uitdagingen die basis van deze taal leert kennen.

Daarnaast heeft Apple ook een cursus ontwikkeld waarbij je door middel van verschillende tutorials leert om een simpele, fictieve app (FoodTracker) te bouwen. Waarbij de Swift Playgrounds app meer gericht is op het leren van de programmeer taal Swift, is deze cursus is meer uitgebreid en echt gericht om jou te leren om Xcode effectief te gebruiken.

  • Swift Manual 

Wil je meer op je gemak kennis maken met de programmeertaal Swift? Dan kun je ook tutorials bekijken via de Apple University app, of het E-book lezen dat Apple hiervoor heeft ontwikkeld. Dit is volledig in het Engels, maar biedt je wel een goed overzicht van wat er allemaal mogelijk is.

gratis iphone app maken

2. AppMaker installeren

Heb je geen tijd om te leren programmeren, maar ben je eenvoudig op zoek naar een snelle manier om een gratis app te ontwikkelen? Dan is het slim om een Appmaker te installeren. Met deze programma’s kun je heel eenvoudig aangeven wat voor app je wilt ontwikkelen, hoe deze eruit moet komen te zien, en hoe je deze wilt publiceren.

De meest betrouwbare en handige appmakers van dit moment zijn bijvoorbeeld:

  • Appery – Apps maken via een website. Alles wordt in de cloud opgeslagen, dus je hoeft niets te installeren op je computer.
  • Good Barber – Zonder code een app ontwerpen. Met Good Barber selecteer je heel eenvoudig wat je in je iPhone app wilt, en binnen een handomdraai heb jij een mooie iPhone app!
  • Mobile Roadie – Stap-voor-stap beschrijving van hoe je een app maakt, met daarnaast ook een hulp bij het publiceren van je app in de App Store.

3. Publiceren van je App

Het publiceren van je app in de App Store is niet zo simpel als dat het klinkt. Vooraf moet je app namelijk eerst goedgekeurd worden door een afdeling van Apple waar ze je app gaan testen. Daarna moet je wellicht ook nog aanpassingen doen, zodat je app aan Apple’s maatstaven voldoet. Voordat je dus je app aanmeld bij de App Store is het goed om te kijken of je app aan alle regels voldoet. Deze regels staan beschreven op het Apple Developers platform. Aan het plaatsen van je app zijn daarnaast ook kosten verbonden. Zo betaal je ongeveer 99 euro per jaar aan Apple om je app in de App Store te laten verschijnen.

En dan, je app is goedgekeurd en staat in de App Store. Wat doe je dan? Promoten natuurlijk! Laat iedereen zien wat voor geweldige app je op de markt hebt gebracht. Wellicht komt jouw app wel binnen no-time in de top-10 lijstjes van de App Store te staan! Lukt het niet? Dan bel je toch gewoon Terello voor advies! Wij komen binnen no-time naar je  voor iPhone-advies.

COMMENTS