Op zoek naar een goede Fiets App? Wij zetten ze op een rijtje! [2020]

10.01.2020 Geplaatst in iPhone, iPhone Apps door Terello

De eerste warme dagen zijn voor sommige mensen nog onwennig, maar langzaam maar zeker zie je alweer de eerste mensen in een t-shirtje rondfietsen. De hoogste tijd om ook jouw fiets van stal te halen! Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de goede weg weet te vinden. Maar waar  je vroeger nog een gedetailleerde kaart meenam op de fiets, kun je nu ook gebruik maken van handige fiets apps. Of je nou houdt van lange fietstochten, wielerraces, of MTB routes: er zijn verschillende iPhone & Android fiets apps beschikbaar voor elke type fietser. Wij van Terello hebben speciaal voor jou een handige lijst gemaakt met belangrijke functies van de fiets app. Zo kun je precies zien welke fiets app het beste bij jou past. Veel fietsplezier!

Route.nl (iPhone & Android, Gratis – Premium €7,99 per jaar) 

De Route.nl app is de fiets app voor de mooiste fiets- en wandelroutes zowel offline of online in Nederland, België en Duitsland. De app geeft je de keuze uit meer dan 70.000 routes, variërend van lange fietstochten tot kleine, bescheiden wandelroutes. Deze kun je vinden door de functie routes in de buurt of routes door Nederland. De routes zijn samengesteld met zorg door de ontwerpers samengesteld zodat je keuze hebt uit de beste en mooiste routes. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen route samen te stellen op de website: Route.nl/routeplanner. De app heeft naast een groot aanbod ook een ingebouwd navigatiesysteem, waarbij je de routes ook offline kan downloaden. Dit zorgt er voor dat je tijdens het fietsen enkel je GPS hoeft in te schakelen wat weer scheelt aan datakosten. Daarnaast kan de app je ook begeleiden met stem-gestuurde instructies. Hiervoor moet je echter wel een abonnement afsluiten voor 7,99 euro per jaar. De app heeft ook een functie waarbij je stem-gestuurde instructies krijgt. Dit is echter alleen mogelijk voor de betalende gebruiker. Voor een premium abonnement betaalt de gebruiker 7,99 euro per jaar.

1486137450_07_plus  PLUS: Groot aanbod aan fietsroutes, ingebouwde navigatiefunctie met offline modus.
1486137460_07_minus  MIN: Audiofunctie is alleen beschikbaar voor de betalende gebruiker.

Fiets! NL (iPhone & Android, Gratis) 

Met Fiets! NL kun je makkelijk door middel van een knooppuntennetwerk je eigen fietsroute samenstellen. Hiervoor kies je een door de fiets app aangegeven fietsknooppunt en van daaruit plan je route met behulp van de andere op de kaart beschikbare knooppunten. Vervolgens kun je na het uitstippelen je route opslaan. Het is ook mogelijk om een startpunt en een eindpunt te kiezen, waarna de app dan zelf de snelste route uitzoekt. De app biedt ook de mogelijkheid om routes van andere gebruikers te downloaden via de website van Routeplein. Tijdens de fietstocht kan de app als routebegeleider dienen. Zo kan allerlei handige voorzieningen in de buurt laten zien. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een leuk restaurantje. Het is ook mogelijk om je eigen routes te delen met andere gebruikers, zodat die ook mee kunnen genieten.

1486137450_07_plus  PLUS: Snel en makkelijk routes samenstellen, informatie over handige locaties in de buurt.
1486137460_07_minus  MIN: Geen audiofunctie, en ook geen mogelijkheid om routes offline te raadplegen.

Afbeeldingsresultaat voor fiets nl appfiets app iphone android

Fietsknoop (iPhone, Android,  Windows, Gratis)

De Fietsknoop app is een fietsroute app met alle fietsknooppunten in heel Nederland en België. Net als Fiets! NL is deze app ook gebaseerd op het Nederlandse knooppunten-netwerk. Echter Fietsknoop heeft in tegendeel tot Fiets! NL wel een audiofunctie. De app heeft een aanbod van meer dan 30.000 fietsroutes, die je kan delen en plannen met vrienden en groepen. De navigatiefunctie is ook uitgebreid met beschrijvingen, waar oplaadpunten voor elektrische fietsen te zien zijn, en waar de beste adressen zijn om koffie te drinken of te overnachten. De app heeft ook een betaalde uitbreiding Fietsknoop (Plus) waarbij een reclamebanner is inbegrepen. Daarnaast kan je je favoriete plekjes met info pins markeren en kan je bestaande routes wijzigen.

1486137450_07_plus  PLUS: Goede navigatiefunctie, routes kunnen opgeslagen en offline benaderd worden.
1486137460_07_minus  MIN: Aanbod van routes is beperkt in vergelijking met andere apps.

fiets app iphone android

Maps 3D Pro (iPhone, €5,99) 

Ben jij toch meer van het avontuur en ruige natuur en vindt je het leuk om in heuvel- of bergachtig gebied te fietsen? Dan is Maps 3D Pro de geschikte app. Deze app onderscheidt zichzelf van de andere apps door de prachtige 3D weergave met hoogteverschillen. Bij het plannen van je route kan je precies zien hoe hoog je straks moet klimmen, hoe laag je weer moet afdalen en waar dit mogelijk is. De app is naast de prachtige 3D beelden ook uitgerust met een goede navigatiefunctie die precies de snelheid, kilometerstand en tijd tot bestemming aangeeft. Natuurlijk kan je je routes ook opslaan voor later gebruik. Het is ook mogelijk als je inspiratieloos bent om routes van andere gebruikers te downloaden. Leuk feitje: De app is niet alleen voor fietsers, maar ook voor andere sporten. Dus al ben je mountainbiker, snowboarder, wandelaar of hardloper, deze app heeft het allemaal. Waar voor je geld, dus!

1486137450_07_plus  PLUS: Handige manier om hoogteverschillen te zien, goede navigatiefunctie. Zeer goede app om zelf routes mee samen te stellen!
1486137460_07_minus  MIN: Geen eigen routes.

fiets apps iphone androidAfbeeldingsresultaat voor maps3d app

ANWB Fiets app (Android, Gratis) 

De ANWB fietsen app is noemenswaardig op deze lijst ook al biedt de app minder routes aan dan zijn voorgangers. De routes die ANWB wel aanbiedt zijn het ook zeker waard om uit geprobeerd te worden. De app beschikt over de handige functies zoals meldingen van diverse nabije fietsservicepunten. Hiervoor hoef je enkel je GPS aan te zetten en de app zoekt direct de dichtstbijzijnde locatie. Het is ook wederom mogelijk om je eigen fietsroute te creëren. Daarnaast kan je, als je je fiets hebt verzekerd en een fietspas hebt, in de app de opsporingsdienst inschakelen. Bij een lidmaatschap van de ABNW kun je ook gebruik maken van ANWB Gastvrij Plus punten waar bandenplaksetjes en oplaadpunten aanwezig zijn. Het is echter wel zo dat de app geen audiofunctie heeft en dat de navigatiefunctie beperkt is in vergelijking met de andere apps.

1486137450_07_plus  PLUS: App biedt zorgvuldige geselecteerde routes aan. Beschikt daarnaast over servicepunten waar je je fiets kan opknappen.
1486137460_07_minus  MIN: Toch wel een beperkt aanbod aan routes. App is al lang niet meer geüpdatet, wat betekent dat de app al verouderd is. Lidmaatschap is vereist voor bepaalde functies.

fiets apps iphone android

Fietsnetwerk (iOS, Android, Gratis)

Wij werden door een lezer van deze blog geattendeerd op het bestaan van de app Fietsnetwerk. Een app die, naar onze mening, veel unieke en handige functies biedt en daarom ook een plek verdient in deze lijst. Zo is het grote voordeel van de app dat je als gebruiker kunt kiezen uit een groot aanbod van zorgvuldig geselecteerde fietsroutes, maar ook veel informatie kunt zien van interessante plekken in de buurt. Zo toont de app de openingstijden van verschillende eetgelegenheden, maar ook de route naar deze plekken toe. Nadat je deze plekken hebt bezocht, navigeert de app je ook heel makkelijk weer terug naar je fietsroute. De routes in de app worden door middel van knooppunten aangegeven. De app toont zo, hoe je van knooppunt naar knooppunt moet fietsen.

1486137450_07_plus  PLUS: Gedetailleerde informatie over interessante plekken langs de fietsroutes.
1486137460_07_minus  MIN: Routes kunnen niet offline benaderd worden.

fietsapps iphone fietsapps iphone

Wielren & MTB AppsMountainbike app

Strava (iPhone / Android, Gratis) 

Strava is een van de bekendste apps onder wielrenners en mountainbikers. De app heeft een grote gemeenschap van gebruikers, die met elkaar concurreren op verschillende routes. De app toont jou verschillende statistieken tijdens het wielrennen, zoals de snelheid, de afstand en tijd die je hebt gereden. Na jouw rit kun je al de statistieken bekijken en vergelijken met de overige ritten die je hebt gereden. Het grote voordeel van de app is dat jouw ritten zichtbaar zijn voor jouw ‘vrienden’ en dat je ook kunt reageren op elkaars ritten.

1486137450_07_plus  PLUS: Gedetailleerd en uitgebreid overzicht van je fietstochten.
1486137460_07_minus  MIN: Sommige (basis) functies alleen beschikbaar in Premium versie.

fiets app iphone android

MTB Routes (iPhone/Android, €1,09) 

De naam van de app zegt het al: de app heeft een aantal mooie mountainbike routes geïntrigeerd in de app. Daarbij kun je kiezen uit routes dichtbij jou in de buurt, of juist routes die iets verder weg liggen. In de app kun je zien wat de mogelijke startpunten zijn, en kun je ook precies aflezend hoelang de route gaat duren. De app heeft geen navigatiefunctie, en laat ook niet zien hoe je precies gereden hebt. Daardoor is deze app bijvoorbeeld goed te combineren met één van de overige apps die hier worden genoemd.

1486137450_07_plus  PLUS: Overzichtelijk en duidelijke informatie over MTB routes.
1486137460_07_minus  MIN: Aanbod is nog redelijk beperkt.

fiets app iphone android

Biky Coach (iPhone, Gratis) 

Een handige functie van Biky Coach is de prachtige audiofunctie, die jou tijdens je rit een update geeft van verschillende statistieken. Zo laat de app jou weten wat je snelheid is, hoeveel kilometer je hebt gereden en hoeveel calorieën je hebt verband. Daarnaast is de app niet heel uitgebreid. Zo heeft de app geen handige navigatiefunctie, en is het tonen van statistieken achteraf in vergelijking met Strava ook erg verouderd.

1486137450_07_plus  PLUS: Goede audiofunctie.
1486137460_07_minus  MIN: Verouderde vormgeving, en beperkt in functies in vergelijking met Strava.

fiets app iphone android

Bike map (iPhone / Android, Gratis) 

Bikemap is de ideale app voor mensen die nieuwe wielrenroutes willen ontdekken. In de app zijn verschillende routes geïntrigeerd, die door gebruikers zijn gecreëerd. Daarnaast biedt de app ook verschillende officiële wielrenroutes aan, die in wielrenwedstrijden worden gereden. In de app kun je de routes die je hebt gereden delen met andere gebruikers, en kun je verschillende statistieken bekijken zoals bijvoorbeeld het hoogteverschil in verschillende punten in je route.

1486137450_07_plus  PLUS: Goed overzicht van mooie wielrenroutes, en goede navigatiefunctie.
1486137460_07_minus  MIN: Offline-functie alleen in de Premium versie.

fiets app iphone android

MapMyRide (iPhone/Android, Gratis)

Met MapMyRide kan je elke route opslaan en traceren, wat het een zeer geschikte app maakt voor sporters. De app geeft feedback en tips om jezelf te ontwikkelen. Met MapMyRide kan je de beste routes ontdekken, opslaan en delen met andere gebruikers. De app heeft verschillende niveaus en is dus geschikt voor zowel beginner als gevorderden. Door middel van audiofunctie ondersteunt de app je tijdens het fietsen. Andere sporters kunnen ook gebruik maken van de diverse activiteiten die worden aangeboden, zoals wandelaars en hardlopers. Het is ook mogelijk om je data te exporteren naar je andere mobiele apparaten zodat je later nog eens terug kan kijken hoe ver je ondertussen bent gekomen.

1486137450_07_plus PLUS: De app is eenvoudig in gebruik en is daarnaast zeer geschikt voor fietssporten.
1486137460_07_minus MIN: De app loopt af en toe wel eens vast.

Afbeeldingsresultaat voor MapMyRide

Conclusie

Zoals gezegd: voor iedere type fietser is ook weer een geschikte fiets app. Er bestaan natuurlijk verschillen tussen fietsapps voor wielrenners en MTB’ers,  en tussen apps voor de recreatie-fietser. Als we de de verschillende functies van de apps met elkaar gaan vergelijken,  dan kunnen we zien dat dat de app Fietsknoop een van de meest uitgebreide apps is. De app biedt veel verschillende routes aan en heeft een duidelijke en overzichtelijke navigatiefunctie. Toch mag ook de app Fietsnetwerk genoemd worden als één van de betere fietsapps. De app heeft een mooi aanbod van prachtige natuurroutes. En door de handige functie, waarbij je gedetailleerde informatie krijgt van bezienswaardigheden in de buurt, kun je verzekerd zijn van een boeiende en aangename fietstocht.

Voor de wielrenner of MTB’er is de app Strava het beste voor het registreren en het raadplegen van informatie over je ritten. Maar als je op zoek bent naar een app met goede wielrenroutes, kunt je uiteindelijk toch beter kiezen voor de app Bikemap of MapMyRide. Deze apps tonen namelijk verschillende routes én hebben een ingebouwde navigatiefunctie.

Andere apps die ook aan te beleven zijn, zijn Naviki, RouteYou, Cyclemeter en MTB Project.

COMMENTS
 1. De KlimApp van Fiets is ook een aanrader 9als je tenminste van fietsen in de bergen houdt). Voor 6,99 euro heb je 500 bergen verdeeld over 5 Europese landen. je kunt ook landen los kopen.

 2. Hoort Fietsnetwerk ook niet in het overzicht?

 3. De ANWB fiets-app wordt niet meer ge-update. Daarnaast is het opslaan van routes niet meer mogelijk en daarmee vervalt deze app voor mij als keuze. Lang van genoten, maar waarom de ANWB eert besloten deze app niet meer te onderhouden is jammer…

 4. @Hans. Inderdaad! Bedankt voor de tip! We hebben de app toegevoegd aan ons overzicht!

 5. @P.P Truijen. Dat is inderdaad jammer! Helaas is de app ook alleen beschikbaar voor Android, en niet meer voor iPhone. Toch staan er nog wel routes op, die de moeite waard zijn om te fietsen! Maar voor een handige offline functie kun je inderdaad beter één van de andere apps downloaden.

 6. @Boris. Bedankt voor deze waardevolle suggestie! We gaan er naar kijken!

 7. Zelf maak ik erg graag gebruik van de app van Fietsnetwerk. Er zijn veel routes beschikbaar bij mij in de buurt. Grootste voordeel is dat je niets hoeft te betalen!

 8. Zoekende naar een goede app om een fietsroute te plannen, kwam ik hier! Duidelijk overzicht waarvoor dank! Ik was echter op zoek naar een app om precies mijn route te kunnen uitstippelen en ga toch weer terug grijpen op mn oude vertrouwde methode, die zeker het benoemen waard is. Met je Strava account kun je nl. ook inloggen op de website van Strava en naar de routeplanner gaan. Daar kun je puntsgewijs je route tot in detail uitstippelen en afstand en hoogtemeters worden overzichtelijk weergegeven. Nadien sla je de route op en deze wordt netjes weergegeven in de app op je telefoon. Onder profiel -> mijn routes, kun je de route laden en starten..

 9. Knooppuntplanner (ook in PRO verkrijgbaar, zonder abbonnement) is verreweg de beste planner. In ieder geval regelmatige updates van de nieuwe knooppunten. In de app Fietsknoop staat minimaal 20% van de aanwezige knooppunten niet.

 10. Gebruik al een tijdje de fiets app van Fietsnetwerk. Werkt heel soepel en het batterijverbruik is ten opzichte van andere fietsroute apps erg voordelig.

 11. Al enige tijd maak ik met veel plezier gebruik van Naviki. Een complete navigatie voor de fiets, Van a naar b met verschillende route opties. Rondreis af te stellen in gewenst aantal kilometers vanaf het vertrek punt.

 12. Een goede en mooie app is die van Routeyou met vele mogelijkheden waaronder ook POIs