Op zoek naar een goede Fiets App? Wij zetten ze op een rijtje! [2018]

10.03.2018 Geplaatst in iPhone, iPhone Apps door Terello

Welke fietsapp past bij jou? Er zijn fiets apps in alle soorten en maten. Aangezien het lekkere fietsweer straks weer aanbreekt, hebben wij gekeken naar wat de beste fiets app is van 2018! 

De eerste warme dagen zijn voor sommige mensen nog onwennig, maar langzaam maar zeker zie je alweer de eerste mensen in een t-shirtje rondfietsen. De hoogste tijd om ook jouw fiets van stal te halen, dus! Misschien heb je al wel nagedacht om straks elke dag naar je werk te fietsen of ben je al aan het zoeken geweest naar mooie routes die je met wielrenfiets kunt afleggen.  Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je de goede weg weet te vinden. Maar waar  je vroeger nog een gedetailleerde kaart meenam op de fiets, kun je nu ook gebruik maken van handige fiets apps. Of je nou houdt van lange fietstochten, wielerraces, of MTB routes: er zijn verschillende iPhone & Android fiets apps beschikbaar voor elke type fietser. Wij van Terello hebben speciaal voor jou een handige lijst gemaakt met belangrijke functies van de apps. Zo kun je precies zien welke app het beste bij jou past. Veel fietsplezier!

Route.nl (iPhone & Android, Gratis – Premium €7,99 per jaar) 

Het grote voordeel van de app Route.nl is dat je kiezen uit een indrukwekkend aanbod van routes door Nederland, België en Duitsland. In totaal staan er meer dan 70.000 routes, variërend van lange fietstochten tot kleine, bescheiden routes. Deze routes kun je vinden door te kiezen voor ‘routes in de buurt’ of juist te gaan zoeken op routes op andere plekken in Nederland. Deze routes zijn samengesteld door de makers van Route.nl, wat betekent dat ze wel hebben nagedacht over de beste en mooiste routes. Ook kun je je eigen routes samenstellen op de website route.nl/routeplanner. Tijdens het fietsen heeft de app een ingebouwde navigatiefunctie, waarbij je ook de routes offline kunt downloaden. Tijdens het fietsen heb je dus alleen de GPS functie nodig, en hoef je niet je internet in te schakelen. Dit scheelt weer in kosten.

De app heeft ook een functie waarbij je stem-gestuurde instructies krijgt. Dit is echter alleen mogelijk voor de betalende gebruiker. Voor een premium abonnement betaalt de gebruiker 7,99 euro per jaar.

1486137450_07_plus  PLUS: Groot aanbod aan fietsroutes, ingebouwde navigatiefunctie met offline modus.
1486137460_07_minus  MIN: Audiofunctie is alleen beschikbaar voor de betalende gebruiker.

Fiets! NL (iPhone & Android, Gratis) 

 Fiets! is een app die gemaakt is om zelf je eigen route samen te stellen. De app biedt een handige functie waarbij je een startpunt en een eindpunt kunt kiezen, waarna de app dan zelf de snelste route gaat uitzoeken. Daarnaast biedt de app ook de mogelijkheid om routes van andere gebruikers te downloaden via de website van Routeplein. Tijdens de route laat de app je ook allerlei handige voorzieningen in de buurt zien. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een leuk restaurantje, laat de app precies zien waar je deze kunt vinden.

1486137450_07_plus  PLUS: Snel en makkelijk routes samenstellen, informatie over handige locaties in de buurt.
1486137460_07_minus  MIN: Geen audiofunctie, en ook geen mogelijkheid om routes offline te raadplegen.

fiets app iphone android

 

Fietsknoop (iPhone, Android,  Windows, Gratis)

 Net als Fiets! is deze app ook gebaseerd op het Nederlands knooppunten-netwerk. Het verschil echter met de app Fiets! is dat Fietsknooppunt ook is toegerust met een handige audiofunctie. Daarnaast kun je met fietsknoop ook je routes delen met andere mensen, en groepen maken waar je elkaar de fietsroutes laat zien. De navigatiefunctie is ook uitgebreid met beschrijvingen, waar oplaadpunten voor elektrische fietsen te zien zijn, en waar de beste adressen zijn om koffie te drinken of te overnachten.

1486137450_07_plus  PLUS: Goede navigatiefunctie, routes kunnen opgeslagen en offline benaderd worden.
1486137460_07_minus  MIN: Aanbod van routes is beperkt in vergelijking met andere apps.

 

fiets app iphone android

 

Maps 3D Pro (iPhone, €5,99) 

Ben jij meer iemand die het leuk vindt om in heuvelachtig of bergachtig gebied te fietsen? Dan is de app Maps 3D Pro misschien wel een hele geschikte app! In deze app kun je namelijk route plannen, terwijl je door middel van een 3D weergave de hoogteverschillen ziet. Zo zie je precies hoe hoog je straks moet klimmen, en waar je weer lekker kunt afdalen. Ook is de app toegerust met een goede navigatiefunctie, waarbij je precies kunt zien hoe snel je rijdt, en hoe veel kilometers je nog te gaan hebt tot je bestemming. Leuk, bijkomend voordeel: de app is ook geschikt voor wandelen en skiën. Waar voor je geld, dus!

1486137450_07_plus  PLUS: Handige manier om hoogteverschillen te zien, goede navigatiefunctie. Zeer goede app om zelf routes mee samen te stellen!
1486137460_07_minus  MIN: Geen eigen routes.

fiets apps iphone android

 

ANWB Fiets app (Android, Gratis) 

 De app die ontwikkeld is door de ANWB is noemenswaardig in deze lijst. Ook al biedt de app minder routes aan dan de voorgaande apps, er staan toch routes in die de moeite waard zijn om te fietsen. Handige functies in de app zijn bijvoorbeeld de vermelding van verschillende fietsservicepunten in de buurt van de locatie waar je je op dat moment bevind en de functie waarbij je de kaart kun weergeven zonder je GPS te gebruiken. Daarnaast bied de app echter geen audiofunctie aan, en is de navigatiefunctie beperkt in vergelijking met voorgaande apps.

1486137450_07_plus  PLUS: App biedt zorgvuldige geselecteerde routes aan. App is al lang niet meer geüpdatet, wat betekent dat de app al verouderd is.
1486137460_07_minus  MIN: Toch wel een beperkt aanbod aan routes.

 
fiets apps iphone android

Fietsnetwerk (iOS, Android, Gratis)

Wij werden door een lezer van deze blog geattendeerd op het bestaan van de app Fietsnetwerk. Een app die, naar onze mening, veel unieke en handige functies biedt en daarom ook een plek verdient in deze lijst.

Zo is het grote voordeel van de app dat je als gebruiker kunt kiezen uit een groot aanbod van zorgvuldig geselecteerde fietsroutes, maar ook veel informatie kunt zien van interessante plekken in de buurt. Zo toont de app de openingstijden van verschillende eetgelegenheden, maar ook de route naar deze plekken toe. Nadat je deze plekken hebt bezocht, navigeert de app je ook heel makkelijk weer terug naar je fietsroute. De routes in de app worden door middel van knooppunten aangegeven. De app toont zo, hoe je van knooppunt naar knooppunt moet fietsen.

1486137450_07_plus  PLUS: Gedetailleerde informatie over interessante plekken langs de fietsroutes.
1486137460_07_minus  MIN: Routes kunnen niet offline benaderd worden.

fietsapps iphone fietsapps iphone

 

Wielren & MTB Apps

Mountainbike app

Strava (iPhone / Android, Gratis) 

Strava is een van de bekendste apps onder wielrenners en mountainbikers. De app heeft een grote gemeenschap van gebruikers, die met elkaar concurreren op verschillende routes. De app toont jou verschillende statistieken tijdens het wielrennen, zoals de snelheid, de afstand en tijd die je hebt gereden. Na jouw rit kun je al de statistieken bekijken en vergelijken met de overige ritten die je hebt gereden. Het grote voordeel van de app is dat jouw ritten zichtbaar zijn voor jouw ‘vrienden’ en dat je ook kunt reageren op elkaars ritten.

1486137450_07_plus  PLUS: Gedetailleerd en uitgebreid overzicht van je fietstochten.
1486137460_07_minus  MIN: Sommige (basis) functies alleen beschikbaar in Premium versie.

 

fiets app iphone android

 

MTB Routes (iPhone/Android, €1,09) 

 De naam van de app zegt het al: de app heeft een aantal mooie mountainbike routes geïntrigeerd in de app. Daarbij kun je kiezen uit routes dichtbij jou in de buurt, of juist routes die iets verder weg liggen. In de app kun je zien wat de mogelijke startpunten zijn, en kun je ook precies aflezend hoelang de route gaat duren. De app heeft geen navigatiefunctie, en laat ook niet zien hoe je precies gereden hebt. Daardoor is deze app bijvoorbeeld goed te combineren met één van de overige apps die hier worden genoemd.

1486137450_07_plus  PLUS: Overzichtelijk en duidelijke informatie over MTB routes.
1486137460_07_minus  MIN: Aanbod is nog redelijk beperkt.

fiets app iphone android

 

Biky Coach (iPhone, Gratis) 

Een handige functie van Biky Coach is de prachtige audiofunctie, die jou tijdens je rit een update geeft van verschillende statistieken. Zo laat de app jou weten wat je snelheid is, hoeveel kilometer je hebt gereden en hoeveel calorieën je hebt verband. Daarnaast is de app niet heel uitgebreid. Zo heeft de app geen handige navigatiefunctie, en is het tonen van statistieken achteraf in vergelijking met Strava ook erg verouderd.

1486137450_07_plus  PLUS: Goede audiofunctie.
1486137460_07_minus  MIN: Verouderde vormgeving, en beperkt in functies in vergelijking met Strava.

fiets app iphone android

 

Bike map (iPhone / Android, Gratis) 

Bikemap is de ideale app voor mensen die nieuwe wielrenroutes willen ontdekken. In de app zijn verschillende routes geïntrigeerd, die door gebruikers zijn gecreëerd. Daarnaast biedt de app ook verschillende officiële wielrenroutes aan, die in wielrenwedstrijden worden gereden. In de app kun je de routes die je hebt gereden delen met andere gebruikers, en kun je verschillende statistieken bekijken zoals bijvoorbeeld het hoogteverschil in verschillende punten in je route.

1486137450_07_plus  PLUS: Goed overzicht van mooie wielrenroutes, en goede navigatiefunctie.
1486137460_07_minus  MIN: Offline-functie alleen in de Premium versie.

fiets app iphone android

 

Conclusie

Zoals gezegd: voor iedere type fietser is ook weer een geschikte fiets app. Er bestaan natuurlijk verschillen tussen fietsapps voor wielrenners en MTB’ers,  en tussen apps voor de recreatie-fietser. Als we de de verschillende functies van de apps met elkaar gaan vergelijken,  dan kunnen we zien dat dat de app Fietsknoop een van de meest uitgebreide apps is. De app biedt veel verschillende routes aan en heeft een duidelijke en overzichtelijke navigatiefunctie.

Toch mag ook de app Fietsnetwerk genoemd worden als één van de betere fietsapps. De app heeft een mooi aanbod van prachtige natuurroutes. En door de handige functie, waarbij je gedetailleerde informatie krijgt van bezienswaardigheden in de buurt, kun je verzekerd zijn van een boeiende en aangename fietstocht.

Voor de wielrenner of MTB’er is de app Strava het beste voor het registreren en het raadplegen van informatie over je ritten. Maar als je op zoek bent naar een app met goede wielrenroutes, kunt je uiteindelijk toch beter kiezen voor de app Bikemap. Deze app toont namelijk verschillende routes én heeft een ingebouwde navigatiefunctie.

Alle fiets apps in een overzicht

Om te kijken wat de voor- en nadelen zijn van de apps, kunt u door middel van onderstaand overzicht alles nog een keer vergelijken.COMMENTS
 1. De KlimApp van Fiets is ook een aanrader 9als je tenminste van fietsen in de bergen houdt). Voor 6,99 euro heb je 500 bergen verdeeld over 5 Europese landen. je kunt ook landen los kopen.

 2. Hoort Fietsnetwerk ook niet in het overzicht?

 3. De ANWB fiets-app wordt niet meer ge-update. Daarnaast is het opslaan van routes niet meer mogelijk en daarmee vervalt deze app voor mij als keuze. Lang van genoten, maar waarom de ANWB eert besloten deze app niet meer te onderhouden is jammer…

 4. @Hans. Inderdaad! Bedankt voor de tip! We hebben de app toegevoegd aan ons overzicht!

 5. @P.P Truijen. Dat is inderdaad jammer! Helaas is de app ook alleen beschikbaar voor Android, en niet meer voor iPhone. Toch staan er nog wel routes op, die de moeite waard zijn om te fietsen! Maar voor een handige offline functie kun je inderdaad beter één van de andere apps downloaden.

 6. @Boris. Bedankt voor deze waardevolle suggestie! We gaan er naar kijken!

 7. Zelf maak ik erg graag gebruik van de app van Fietsnetwerk. Er zijn veel routes beschikbaar bij mij in de buurt. Grootste voordeel is dat je niets hoeft te betalen!

 8. Zoekende naar een goede app om een fietsroute te plannen, kwam ik hier! Duidelijk overzicht waarvoor dank! Ik was echter op zoek naar een app om precies mijn route te kunnen uitstippelen en ga toch weer terug grijpen op mn oude vertrouwde methode, die zeker het benoemen waard is. Met je Strava account kun je nl. ook inloggen op de website van Strava en naar de routeplanner gaan. Daar kun je puntsgewijs je route tot in detail uitstippelen en afstand en hoogtemeters worden overzichtelijk weergegeven. Nadien sla je de route op en deze wordt netjes weergegeven in de app op je telefoon. Onder profiel -> mijn routes, kun je de route laden en starten..

 9. Knooppuntplanner (ook in PRO verkrijgbaar, zonder abbonnement) is verreweg de beste planner. In ieder geval regelmatige updates van de nieuwe knooppunten. In de app Fietsknoop staat minimaal 20% van de aanwezige knooppunten niet.

 10. Gebruik al een tijdje de fiets app van Fietsnetwerk. Werkt heel soepel en het batterijverbruik is ten opzichte van andere fietsroute apps erg voordelig.

 11. Al enige tijd maak ik met veel plezier gebruik van Naviki. Een complete navigatie voor de fiets, Van a naar b met verschillende route opties. Rondreis af te stellen in gewenst aantal kilometers vanaf het vertrek punt.

Plaats een reactie