Virus op je telefoon? [Android & iPhone]

13.01.2020 Geplaatst in Android, iPhone door Terello

Smartphones vandaag de dag zijn niet alleen maar om mee te bellen en te sms’en. Nee, het is zoveel meer. Het is een kostbare bron met een schat aan informatie. Het spreekt dan ook vanzelf dat je zuinig bent op je telefoon. Maar er zijn kapers op de kust die niets liever willen dan je gegevens stelen en doorverkopen. Hierbij maken ze gebruik van spyware, malware of worms. Allemaal virussen die je gegevens opslaan en doorspelen naar de hackers. Dit kan echter alleen gebeuren indien jij hier toestemming voor geeft. Toch is de kans aanwezig dat je dit bewust of onbewust gedaan hebt. Wij gaan je hier uitleggen wat je moet doen als je een virus op je telefoon hebt en hoe je voortaan je telefoon er beter tegen kan wapenen. Want zeg nou zelf: voorkomen is beter dan genezen.

Help! Een virus op je telefoon

Je telefoon is aan vele gevaren blootgesteld, zoals beschadigingen en beveiligingsrisico’s. Bij deze laatste moet je denken aan malware, spyware en worms die je telefoon kunnen infecteren mits jij hier toestemming voor hebt gegeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeurd zijn door het downloaden van een app buiten Google Play store en App store om. Het besturingssysteem van je telefoon is een gewild doelwit vanwege de informatie die daardoor verkrijgbaar is. Hackers en criminelen kunnen hierdoor bij jouw persoonlijke data komen. Denk hierbij aan foto’s, video’s, documenten, berichten, maar ook belangrijkere zaken zoals bankgegevens, wachtwoorden en gebruikersnamen. Gelukkig is het mogelijk om een virus weer van je telefoon te verwijderen en wij gaan je hieronder uitleggen hoe je dat kan doen.

Antivirus programma

De eerste stap is dat je niet in paniek raakt, maar rustig blijft. Ga na waar het probleem vandaan komt en installeer een antivirusscanner die kan lokaliseren waar het probleem uit voortkomt. Zet je mobiel uit en ga op een andere computer op onderzoek uit. Is het een corrupte app of is het toch iets anders? Een goed voorbeeld van een antivirus programma is de app Avast Mobile security. Vervolgens kan je met behulp van zo’n Antivirus programma het virus en schadelijke software op een adequate manier grondig verwijderen.

Afbeeldingsresultaat voor virus op telefoon

Veilige Modus

In sommige gevallen kan een antivirus scanner het virus niet lokaliseren of verwijderen. Geen nood. Er zijn andere manieren om ervan af te komen. Elke telefoon heeft een veilige modus waarbij alleen de apps van Google worden opgestart. De veilige modus activeer je door je smartphone uit te schakelen en bij het opnieuw opstarten de volumeknop omlaag ingedrukt te houden. Nu laat de telefoon alleen de apps van Google zien. Waardoor je het probleem kan opsporen en verwijderen. Mocht dit niet lukken dan kun je nog naar je instellingen gaan. Kies hier vervolgens beveiliging en daarna apparaatbeheerders. Schakel daar de boosdoener uit, waarna je de applicatie alsnog kan verwijderen.

Afbeeldingsresultaat voor veilige modus

Reset

Als laatste oplossing kan je je smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is geen leuke oplossing en zal ook als laatste stap genomen moeten worden. Het terugzetten van de fabrieksinstellingen zal alle malware verwijderen en vernietigen en moet alleen worden ingezet als gewone antivirus applicaties het probleem niet kunnen verhelpen. Dit betekent dat alle gegevens van je telefoon gewist zullen worden. Het enige wat je nog over hebt aan gegevens staat online in de back-up van je apparaat. het is dan ook aangeraden om eerst een back-up van je media, contacten, muziek etc. te maken. Dit kan je op je Google account doen met Google+. Het is ook aangeraden om je SD kaart eruit te halen en volledig schoon te maken. Het is belangrijk dat het virus grondig wordt aangepakt aangezien deze hardnekkig kunnen zijn. Heb je al deze handelingen gedaan? Dan is het tijd om je telefoon te resetten. Dit doe je door naar je instellingen te gaan – back-up en reset opties. Voer een volledige reset uit van alle gegevens, inclusief je interne opslag.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is heel vervelend als je een virus hebt opgelopen, maar je kan er wel van leren. Hieronder staan een paar tips over hoe je je smartphone beter kan beschermen, zodat je in de toekomst niet weer dezelfde vergissing maakt.

Afbeeldingsresultaat voor virus op telefoon voorkomen is beter dan genezen

1# Trap er niet in!

Het is mogelijk dat je het probleem niet hebt kunnen lokaliseren. Dat is vervelend, maar je kan wel zelf beoordelen of je bepaalde handelingen van jezelf zou kunnen aanpassen. Klik niet meer op die aanlokkelijke advertentie die je €10.000 aanbiedt of die andere waarbij je waardebon van €500 kan winnen. Gebruik je gezonde verstand. Het spreekwoord voor niks gaat de zon op is er niet voor niets.

2# Update

Zorg ervoor dat je mobiel up-to-date is. Updates zijn erg belangrijk voor de algehele stabiliteit en prestaties van je telefoon. Daarnaast is het ook positief voor de weerstand tegen de nieuwste beveiligingsrisico’s. Zie het als een onderhoudsbeurt. Je telefoon geeft vanzelf aan als er een nieuwe software-update voor je klaarstaat. Het is ook mogelijk om het zelf te controleren via het instellingsmenu.

3# Download alleen uit veilige bronnen

Apps uit de Google Play Store of App Store zijn zeer betrouwbaar en bevatten nauwelijks tot geen virussen. Dat komt door de maatregelen die de beide stores hebben getroffen tegen besmetting van de apps. Als je buiten deze bronnen applicaties gaat downloaden is de kans vele malen groter dat er een virus tussen zit.

4# Lees reviews

Mocht je toch een app willen downloaden buiten Google Play Store of App Store om. Struin dan eerst even het internet af voor reviews over de desbetreffende app. Deze geven een indicatie of de app wel betrouwbaar is en geen virussen bij zich draagt.

Hopelijk ben je na de tips en tops van deze blog wat wijzer geworden en heb je het virus kunnen verwijderen. Het is altijd vervelend als zoiets gebeurd. Niemand zit daarop te wachten. Klik daarom voortaan als je weer een aanlokkelijke advertentie tegenkomt vol met beloftes over rijkdom en roem gewoon op kruisje. Die zijn toch veel te mooi om waar te zijn.

COMMENTS
  1. Het is gelukt! Bij mijn Apple ID stond er een Windows apparaat dat ik helemaal niet kende... heb t verwijdert dus hopelijk is ie weg!!

Plaats een reactie